Select Page

Als je aan het onderzoeken bent of je een e-bike gaat aanschaffen, kom je waarschijnlijk de termen voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor tegen. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Waar dient het voor? En hoe weet je nou eigenlijk welke e-bike het beste is voor jou. In dit artikel ga ik je alles uitleggen over de elektrische fiets met middenmotor.

Wat is het

Een elektrische fiets met middenmotor heeft dus zoals de naam al zegt een motor in het midden zitten. Het maakt niet uit waar de motor zit, ze helpen allemaal bij de ondersteuning van het fietsen. De ondersteuning die een elektrische fiets geeft gaat tot 25 km per uur. Stel jij fiets sneller, dan zal de motor geen ondersteuning meer geven.

De e-bike met de middenmotor is veruit het populairst maar het is geheel aan jouw wensen of deze keuze wel bij jou past.

De middenmotor

Als je kiest voor een elektrische fiets met middenmotor zal je duurder uitkomen dan een e-bike met voor- of achterwiel motor. Dit komt omdat dit model moeilijker te maken is. Het voordeel van de middenmotor is dat het evenwicht gedeeld is,het zit precies in het midden waardoor het niet aan een kant zwaarder is dan aan de andere kant. Dit geeft een prettige fietservaring zoals bij een normale fiets. De trapas meten hoeveel druk je zet en op die manier weten ze ook hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Zoals ik al zei, zijn deze e-bikes duurder in aanschaf. Je kan altijd kijken naar amslod.nl fietsen prijslijst om te zien met hoeveel euro je ongeveer rekening mee moet houden.

Nadelen

Zoals bij alles heeft ook deze e-bike verschillende nadelen. Ik had natuurlijk al verteld dat deze duurder is dan de andere twee soorten, maar de e-bike met middenmotor heeft ook een hogere instap. Bij de oudere modellen maakt de motor veel meer geluid dan bij een e-bike met voor- of achterwiel motor. Dit komt door de tandwieloverbrenging. Hierdoor heeft de ketting ook veel meer kans op schade. Om deze schade dan weer op te lossen is het ook veel duurder dan bij de andere twee. Deze problemen komen vooral voor bij de oudere e-bikes. De meeste fiets specialisten proberen deze problemen op te lossen.

Hoe kies je een e-bike

Nu je weet wat de voor en nadelen van een e-bike met middenmotor is, vraag je je vast af hoe je uiteindelijk een keuze maakt. Gelukkig is het zo dat je altijd een e-bike mag uitproberen. Doe dit ook zeker! Je weet pas wat je wilt en hoe fijn iets fietst als je het zelf uitgeprobeerd hebt. Je kan dit aanvragen bij verschillende speciaalzaken of eerst online wat research doen. Zo kan je bijvoorbeeld consumenten reviews lezen van Amslod fietsen. Zo weet je alvast wat de vorige klanten van het merk en hun e-bike vinden en weet je zeker of je daar wel een proefrit wilt maken. Doe dit bij alle e-bike speciaal zaken die je op je lijstje hebt staan.